bibliotek Finlandsgade 21, 1. sal

Lukket (åbner om 5 t. 21 min.)
Finlandsgade 21, 1. sal
8200 Aarhus N
Vis vejen
91 35 64 96
56.1715418, 10.1902673
Åbningstider
 • mandag
  09.00 - 15.30
 • tirsdag
  09.00 - 15.30
 • onsdag
  09.00 - 15.30
 • torsdag
  09.00 - 15.30
 • fredag
  09.00 - 15.00
 • lørdag
  lukket
 • søndag
  lukket
Oversigt på kort
Har du fundet noget forkert?

02. sep 2022 kl. 21:01

”Den lille bondegård ved mosen” - Godt liv i "Vilde vidunderlige Danmark"

Fornøjeligt ophold i naturen fremtryller gode oplevelser, og motionen, velværet og den friske luft bringer lise til krop og sjæl og ro i sindet. Lyden af vindens stille bevægelse af kvistene på mosens buske og især sivenes sagte raslen, minder om pulsslaget og den hvislende lyd fra det sivende blod i moders liv før fødslen, og vi fornemmer ubevidst trygheden. Under naturtemaet "Vilde vidunderlige Danmark" hyldes vores vilde natur, og i debatten om biodiversitet sættes positivt fokus på en varieret oplevelse. I den forbindelse er det relevant at opmuntre med formidling af autentiske fortællinger om naturen og om livet på landet på en tid, hvor livet var lidt anderledes.

Positive fortællinger om naturen og om livets vante gang på en lille bondegård tæt ved en tørvemose på den tid da seniorer var børn og arbejdet var lidt mere besværligt, er temaet i bogen ”Den lille bondegård ved mosen” - ISBN 978-87-7190-975-3. - Det var tiden, hvor økologi var en helt naturlig ting, da der ikke var råd til kemiske sprøjtemidler, megen kunstgødning og den slags - tiden hvor der manuelt blev høstet med leen hele vejen rundt om kornmarken før, der skulle høstes med selvbinderen, så intet af det dyrebare korn gik til spilde – tiden hvor traktoren så småt begyndte at afløse hesten som trækkraft rundt omkring på bondegårdene - og tiden hvor køerne fik lov til at græsse lidt græs langs markvejen, når de blev hentet hjem til malkning.

I bogen fortælles om mennesker og dyr og ikke mindst også om naturen. Lidt mere specielt beskrives især den store betydning tørvemosen havde for lokalbefolkningen på den tid. Tørvemosen vil sikkert fortsat bestå, men de kulturelle præg og minder, der viser hvordan mennesket ved slid og flid påvirkede landskabet, udviskes efterhånden. I bogen fortælles blandt andet om arbejdet i mosen i forbindelse med tørvene om græsning af kreaturerne og så videre, såvel som om rekreative aktiviteter og fornøjelser som leg, lystfiskeri og interessante vandreture, hvor mosens specielle planter og dyr kunne betragtes på nært hold.

Bogen kan naturligvis lånes via biblioteket

(Hvis du gerne vil vide lidt mere om fortællingerne kan du f.eks. få det i en fysik boghandel eller på en net-boghandels hjemmeside (evt. via hjemmesiden eller . Indtast bogens titel i søgefeltet og klik på bogen og du kommer ind i lidt information om handlingen.)

Lignende steder